• Månadsbrev

    Här kan du läsa de senaste årens Månadsbrev från oss. 2022 Månadsbrev februari 2022Månadsbrev…

    LÄS MER

  • Skador och sjukdomar

    Skadorna redovisas i den ordning de för närvarande värderas enligt SMAK´s bedömningssystem och med…

    LÄS MER

  • För packare

    Anslut dig till SMAK’s kvalitetssystem!

    LÄS MER

  • Kvalitetssäkring

    Provning och kvalitetsarbete SMAK´s system för att klassificera potatis och analysera kvalitén är allmänt…

    LÄS MER

  • För odlare

    Här hittar Du information om:

    LÄS MER

  • Företag

    Snabblänkar Villkor för anslutning | Kontakta oss för att ansluta dig Företag Kontaktperson Adress Nummer Anderssons…

    LÄS MER

Hur uppkommer glykoalkaloider?

Faktorer som kan skapa förhöjda värden.

Ljus:

När potatisen utsätts för ljus kan de bli gröna. Ljuset gör att ämnet klorofyll bildas, vilket gör potatisen grön. Men ljuset kan också göra att gifter bildas i potatisen och därför är den gröna färgen en viktig signal.

Skadedjur och svampangrepp:

När plantan utsätts för angrepp av tex bladlöss, stritar och svampangrepp försvarar sig plantan med att öka produktionen av de giftiga ämnena som ett naturligt växtskydd.

Odling, Lagring, packning och förvaring:

Alla typer av stress, extremt väder, värme, kyla, luftfuktighet, ljus och stötar kan öka halterna av glykoalkaloider. Potatis som börjat gro tidigt kan uppvisa förhöjda värden.