• Månadsbrev

    Här kan du läsa de senaste årens Månadsbrev från oss. 2022 Månadsbrev februari 2022Månadsbrev…

    LÄS MER

  • Skador och sjukdomar

    Skadorna redovisas i den ordning de för närvarande värderas enligt SMAK´s bedömningssystem och med…

    LÄS MER

  • För packare

    Anslut dig till SMAK’s kvalitetssystem!

    LÄS MER

  • Kvalitetssäkring

    Provning och kvalitetsarbete SMAK´s system för att klassificera potatis och analysera kvalitén är allmänt…

    LÄS MER

  • För odlare

    Här hittar Du information om:

    LÄS MER

  • Företag

    Snabblänkar Villkor för anslutning | Kontakta oss för att ansluta dig Företag Kontaktperson Adress Nummer Anderssons…

    LÄS MER

Vad är glykoalkaloider

Glykoalkaloider är beska och giftiga ämnen som kan bildas naturligt i potatis. De fungerar som potatisens naturliga metod att skydda sig mot tex skadedjur och svampangrepp.

De glykoalkaloider som kan bildas i potatis heter solanin och chakonin. Glykoalkaloiderna bildas framförallt precis under potatisens skal.

Alla sorter kan drabbas, oavsett odlingsform. Halterna är högre i små potatisar och färskpotatis. Att skala potatisen kan minska halterna av ämnena med 25-75%.

Gränsvärde i Sverige för oskalad rå potatis är 200 mg/kg

Källa: Livsmedelsverket