• Månadsbrev

    Här kan du läsa de senaste årens Månadsbrev från oss. 2022 Månadsbrev februari 2022Månadsbrev…

    LÄS MER

  • Skador och sjukdomar

    Skadorna redovisas i den ordning de för närvarande värderas enligt SMAK´s bedömningssystem och med…

    LÄS MER

  • För packare

    Anslut dig till SMAK’s kvalitetssystem!

    LÄS MER

  • Kvalitetssäkring

    Provning och kvalitetsarbete SMAK´s system för att klassificera potatis och analysera kvalitén är allmänt…

    LÄS MER

  • För odlare

    Här hittar Du information om:

    LÄS MER

  • Företag

    Snabblänkar Villkor för anslutning | Kontakta oss för att ansluta dig Företag Kontaktperson Adress Nummer Anderssons…

    LÄS MER

Blötröta

Pectobacterium carotovorum

Rötan är i början lös, våt och ofärgad, den blir senare flytande och slemmig. Vid lufttillträde mörknar den i regel. Angripna delar luktar vanligtvis mycket illa beroende på tillstötande smörsyrebakterier.

Blötröta orsakas av bakterien Pectobacterium carotovorum och en del saprofytiska bakterier. De infekterar tidigare skador av t ex stjälkbakterios, brunröta, mekaniska skador och frostskador. Fuktig inlagring och svag genomluftning ger svårare angrepp, särskilt om ett stort antal mekaniska skador förekommer.

Bacterial soft rot

This rot is initially soft, wet and uncoloured and later changes into a slimy liquid which usually turns dark when exposed to air. The affected parts usually have an offensive smell because of the presence of butyric acid bacteria.

Bacterial soft rot is caused by the bacteria Pectobacterium carotovourum and a number of saprophytic bacteria, which infects sites previously affected by e.g. black leg, late blight, mechanical damage and frost. Damp storage conditions and poor ventilation lead to severe attack, particularly if there is a high incidence of mechanical damage.